ΕΦΑ Λέσβου:+30 22510 22087 efales@culture.gr

Η Ιστορία της Έρευνας

\
1930

Η τυχαία εύρεση της Στήλης των Καμινιών

  • Η τυχαία εύρεση της Στήλης των Καμινιών, ενεπίγραφης επιτύμβιας στήλης πολεμιστή του 510 π.Χ., στο ομώνυμο χωριό, στάθηκε το εφαλτήριο για την έναρξη της έρευνας στην περιοχή. Ο τότε διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα (στο εξής ΙΑΣΑ), αρχαιολόγος Alessandro Della Seta, εναρμονισμένος με την τάση της εποχής που προσανατολιζόταν στην ιχνηλάτηση των προγόνων και τη σφυρηλάτηση των εθνικών ιδεωδών μέσω της απόδειξης του ιστορικού βάθους,  με αφορμή τις γλωσσικές ομοιότητες που αυτή η στήλη έφερε με τις ετρουσκικές επιγραφές βρέθηκε στη Λήμνο.Εκεί ξεκίνησε εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες και καρπός αυτών μεταξύ άλλων υπήρξε ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης.Οι ανασκαφές από την ΙΑΣΑ  ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1930 και διακόπηκαν το 1936.
\
1939

Ναρκοπέδιο των Γερμανών

  • Το 1939, ο  Alessandro Della Seta, πομακρύνεται από τη Διεύθυνση της ΙΑΣΑ, ενώ και η ίδια η θέση της Πολιόχνης συγκαταλέγεται στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: η θέση μετατρέπεται σε ναρκοπέδιο των Γερμανών και φιλοξενεί στα αρχαιολογικά στρώματά της στρατιωτικού χαρακτήρα κατασκευές, ενώ τα κινητά ευρήματα από τη θέση, διάσπαρτα σε Αθήνα, Μυτιλήνη και Λήμνο, μετατρέπονται σε άμορφο σωρό.
\
1950

 

Η ΙΑΣΑ επιστρέφει στην Πολιόχνη

  • Το 1950, η ΙΑΣΑ με διευθυντή τον Doro Levi επιστρέφει στην Πολιόχνη. O D. Levi συγκεντρώνει το υλικό των ανασκαφών της Πολιόχνης και αναθέτει στον μαθητή του Della Seta και ανασκαφέα στην Πολιόχνη, Luigi Bernabò- Brea, το τιτάνιο έργο της αρχαιολογικής δημοσίευσης της θέσης.
\
1951 - 1976

Poliochni I – Poliochni II

  • Ο  L. Bernabò- Brea κατορθώνει σε μία δεκαετία (1951-1961) να βάλει τάξη σε ανασκαφικά ημερολόγια και φωτογραφίες, να ανασυστήσει τη στρωματογραφική ακολουθία των ευρημάτων, να προβεί σε νέες ανασκαφικές έρευνες και να εκδώσει στα ιταλικά το 1964 τον πρώτο τόμο για τα πορίσματα της έρευνας (στο εξής Poliochni I) και το 1976 τον επόμενο (στο εξής Poliochni II).